Очні курси математиків. Прикладні задачі. 29.06.23

Тема: “Розв’язування прикладних задач на уроках математики”

Мета: розвиток предметно-методичної компетентності щодо методики  розв’язування прикладних задач на уроках математики

Запропонований матеріал має перш за все практичну спрямованість. Використання прикладних задач дозволяють вдало створювати проблемні ситуації на уроці. Такі задачі забезпечують посилення мотивації навчання математики, спонукають учнів до здобуття нових знань, оволодіння новими вміннями, збагачують їх знаннями з інших дисциплін.

Використані джерела

  1. Приклади завдань Pisa
  2.  Тести Pisa 2022 
  3. Збірник завдань для розвитку математичної компетентності учнів у форматі PISA / Авторський колектив. За заг. ред. професора О.М. Топузова. Укладач: Д.В. Васильєва [Електронне видання]. – Київ: Педагогічна думка, 2022. – 120 с. https://undip.org.ua/…/YEYAN-Matematyka-CHastyna-1.pdf…
  4. Збірник завдань для розвитку математичної компетентності учнів у форматі PISA. Ч. 2/ Авторський колектив. За заг. ред. професора О.М. Топузова. Укладач: Д.В. Васильєва [Електронне видання]. – Київ: Педагогічна думка, 2023. – 78 с.
    DOI https://doi.org/10.32405/978-617-7990-28-3-2023-74 https://undip.org.ua/wp-content/uploads/2023/04/PISA_math2-6-small.pdf
  5. PISA-2022: рамковий документ з математики (драфт, друга редакція) / пер. з англ. К. Шумової ; наук. ред. Т. Вакуленко, В. Горох, С. Раков, В. Терещенко ; передмова Т. Вакуленко, В. Терещенко. Київ : Український центр оцінювання якості освіти, 2021. 97 с. 
  6. Результати Pisa Україна 
  7. Порівняння показників якості освіти

Для самостійного опрацювання:

Одна задача із переліку, одна задача із https://undip.org.ua/…/YEYAN-Matematyka-CHastyna-1.pdf…

Результат надіслати на пошту i.vorotnykova@kubg.edu.ua.

Задача 1

Відстань між містами по річці дорівнює 264 км. Цю відстань пароплав пройшов за течією річки за 18 годин, витративши цього часу на зупинки. Швидкість течії річки 1,5 км/год. Скільки часу витратить пароплав, щоб пройти 87 км без зупинок у стоячій воді?

Задача 2

Пасажирський і поштовий потяги вийшли одночасно назустріч один одному з двох міст, відстань між якими 607,6 км. Пасажирський потяг проходив за годину на 5,5 км більше, ніж поштовий. Яка швидкість пасажирського потягу, якщо через 4,2 год після виходу відстань між ними була 290,5 км?

Задача 3

Пасажир метро спускається вниз по рухомому ескалатору за 24 с. Якщо пасажир йде з тією ж швидкістю, але по нерухомому ескалатору, то він спускається за 42 с. За який час він спуститься вниз, якщо буде стояти на рухомому ескалаторі?

Задача 4

За однакову кількість годин два робітники виготовили разом (працюючи зі сталою продуктивністю праці та незалежно один від одного) 150 деталей. Якби обидва робітники працювали з продуктивністю першого робітника, то для виготовлення 150 деталей їм потрібно було б часу на години менше. Якби обидва робітники прцювали з продуктивністю другого робітника, то для виготовлення 150 деталей їм потрібно було б часу на години більше. Скільки деталей виготовить другий робітник за восьмигодинний робочий день?

Задача 5

Через 2 години після того як перший трактор почав орати поле, до нього приєднався другий, і вони разом закінчили оранку. Якби через 2 години після того як другий трактор почав орати поле, до нього приєднався перший, то вони б разом закінчили оранку на 24 хвилини пізніше. Скільки часу трактори працювали разом, якщо відомо, що перший може зорати четверту частину поля на 3 години швидше, ніж другий – третину поля?

Задача 6

Ванна наповнюється водою двома кранами і спорожнюється через зливний отвір. Через перший кран ванна наповнюється за 60 хв, через другий – 40 хв, а з наповненої ванни вода виливається за 120 хв. Через скільки хвилин наповниться ванни, якщо будуть відкриті два крани і зливний отвір?

 

Comments are closed.

Зворотній зв'язок
Перейти до панелі інструментів